En rolig detalj som kommit fram under senare år är att allt fler svenskar börjat intressera sig för att laga mat. Borta är de trista måltiderna som enbart intogs och lagade med syfte att göra familjemedlemmarna mätta och dessa är istället ersatta av kulinariska utflykter till världens alla hörn. En positiv utveckling och det är egentligen bara att slå på sin tv för att förstå vad vi menar med detta; oavsett vilken kanal man slår på så kommer det förr eller senare att komma ett program som berör ämnet mat- tillagning av sådan.
Det har alltså blivit en livsstil som dessutom medfört att en annan trend uppkommit; nämligen i form av köksrenoveringar. Att personer i dagsläget i en allt större utsträckning intresserat sig för matlagning har medfört att kraven på hur ett kök ska se ut också kommit att ändras – både sett till det estetiska och till de funktioner som ska finnas.
Kort sagt så har väldigt många svenskar börjar renovera sina kök för att dessa på ett bättre sätt ska passa det nyfunna intresset. Det här är naturligtvis även det enbart av godo, åtminstone om man gör det på rätt sätt. Menas med detta – det finns i många fall all anledning till att uppmuntra en köksrenovering, men det finns trots det vissa saker som man måste tänka på innan man sjösätter och förverkligar sina drömmar.
Det första vi kan peka på här är att man tar hjälp av en professionell person. Vi lämnar alltså för en stund det rent estetiska och ser istället till själva hantverket då detta har blivit lite av ett problem. Förenklat så beror detta problem på att många privatpersoner väljer att renovera på egen hand och som alla vet så har ett kök vatten som måste dras – något som vid felhantering kan innebära kostsamma vattenskador. Det första vi säger här är alltså att – även om man köper ett nyckelfärdigt kök på IKEA – att man alltid anlitar eller rådfrågar exempelvis en rörmokare. Ska man dessutom dra el – ja, då måste man ta kontakt med en elektriker då det faktiskt är olagligt att göra detta utan utbildning och nödvändiga certifikat.
Rätt bänkskiva och maximerad yta
Kort sagt; renovera gärna – men håll dig till att välja material och låt ett proffs sköta resten. I dagsläget så kommer du dessutom inte att betala så mycket för detta. I och med att du kan använda sig av ditt rot-avdrag så kan du – förutsatt att du är berättigad till detta – anlita en elektriker, en plattsättare och en rörmokare och dra av upp till halva kostnaden för arbetet på din deklaration och sedan få tillbaka beloppet på din skatt. Det finns alltså ingen anledning till varför du på egen hand ska renovera ditt kök – istället tycker vi att du ska fokusera på att välja rätt kök och rätt material i detta.
För att förenkla lite kring vad vi menar här så kan vi säga att det handlar om att du ska renovera ett kök i Stockholm och att vi därför radar upp några punkter som vi tycker att du ska fokusera lite extra på – både funktionella och estetiska detaljer som i slutändan gör ditt kök mer trivsamt och roligare att spendera tid i.
- Välj rätt bänkskiva. En bänkskiva kan verkligen vara avgörande i hur ditt kök fungerar. Dels så kommer du att ha användning av en bänkskiva rent praktiskt och dels som kommer den också att kunna ge en väldig karaktär till hela köket. Det du ska göra här är att först bestämma om din bänkskiva ska vara till för att placera inredningsdetaljer på eller om den ska skänka ren lyx. Många har – efter att ha sett Pluras kök – valt en bänkskiva av trä som är mer tålig och rustik och som klarar av lite tuffare tag. Andra föredrar dock en bänkskiva av exempelvis marmor som ger mer lyx, men som samtidigt är mer känslig mot vatten och annan vätska. Valet av bänkskiva ska alltid speglas av dels hur övrig inredning ser ut och dels av hur användningsområdet ser ut. I Stockholm finns det ett väldigt stort utbud och ett tips här kan vara att använda internet som inspiration – sätt dig och kolla bloggar, inredningstidningar och magasin för ytterligare tips och var du kan köpa din bänkskiva.
- Golv. Även om du väljer att köpa ett nyckelfärdigt kök så måste du välja ett golv som passar. Välj gärna ett golv som är stryktåligt och som har viss resistens mot vatten. Det kommer onekligen att skvätta vatten i ditt kök och därför bör ett golv som tål sådant vara med i din beräkning. Försök även att välja ett lite mörkare golv – detta av samma anledning; men där du byter ut vatten mot exempelvis tomatsås eller andra ingredienser som skvätter. Ett vitt golv ser fräscht ut i teorin, i praktiken är det tyvärr svårare att bibehålla den färgen över en längre tid.
- Rätt vitvaror. I valet av vitvaror ska du inte bara se till utseende och hur mycket som ryms i exempelvis kylskåpet. Se även till hur energiförbrukningen ser ut samt hur tystgående de är. Det förstnämnda är väldigt viktigt om man ser det ur ett vidare perspektiv. Kort sagt; genom att välja en kyl- och frys med lägre förbrukning så gör du också miljön en tjänst.
- Anpassa efter din egen storlek. Var realistisk i dina val och tänk logiskt. Får du verkligen plats med allting som du drömt om eller kan det faktiskt vara så att less is more i det här fallet? Kök – och speciellt i mindre lägenheter – ser ofta plottriga ut om man väljer att gå all-in i inredningsväg. Välj lite öppnare ytor och försök motstå frestelsen som finns i att försöka få plats med allting. Det ser alltid fräschare ut och dessutom så får du mer yta till det väsentliga – att laga mat till dig och din familj.