Kategorier
Allmänt

Halkbana – obligatoriskt för att ta körkort i Stockholm

Man vet verkligen inte hur det känns att köra på riktigt halt underlag förrän man prövat på. Därför ingår det i körkortsundervisningen att öva halkkörning på halkbana i Stockholm.

Mycket av den undervisning man får när man ska ta körkort är teoretisk. Det handlar oftast om de risker som finns i trafiken och det ansvar man har. Visserligen är den praktiska övningen viktig men kan man inte alla regler och lär sig vara försiktig i trafiken så fungerar det inte.

En viktig del av undervisningen är att lära sig köra och hantera de risker som finns när det är vinterväglag. För att året runt göra det möjligt att uppleva hur det är att köra när det är halt så ingår körning på halkbana i Stockholm.

Is, snö och blixthalka kräver en helt annan körteknik och försiktighet eftersom det är svårare att bromsa och man kan få sladd på bilen.

Att öva på halkbana i Stockholm gör det tryggt och säkert

Körning på halkbana i Stockholm är det moment som kallas risktvåan och är en obligatorisk del i utbildningen för körkort. Utbildningen är på fyra timmar och bygger på en teoretisk och en praktisk del.

I den teoretiska delen tar man upp och diskuterar de risker som halka, snö och andra svåra väderförhållanden innebär och hur man kan anpassa sin körning till det.

Sedan får man prova på risksituationer under kontrollerade former. På halkbanan kan man skapa en upplevelse och en konkret förståelse för svårigheterna som bara är möjlig genom praktiska erfarenheter.